Nachádzaš sa tu:
28 júl 2021, 07:35
Ostatná aktualizácia: 28 júl 2021, 07:35
Prečítané: 1563x
Vytlačiť
Odoslať e-mailom

Barbora Lancz je už nejaký čas stabilnou hráčkou ženskej reprezentácie Slovenska. V júli si plnila reprezentačné povinnosti v drese národného tímu junioriek Slovenska, s ktorým sa predstavila na majstrovstvách Európy hráčok do 19 rokov v Celje. Do Slovinska sa vrátila po dvoch rokoch, keď  tam vtedy účinkovala s reprezentačným družstvom kadetiek. Ľavoruká pravá spojka aj tentoraz svojimi gólmi prispela k 12. priečke a postupu Slovenska na svetový šampionát. Zároveň jej patrila v poradí kanonierok turnaja výborná 4. pozícia (v roku 2019 bola s 57 presnými zásahmi dokonca tretia). Hráčku oslavujúcu práve dnes 19. narodeniny sme po návrate z ME vyspovedali.

Ako hodnotíte naše vystúpenie na ME?

- Myslím si, že vo všetkých zápasoch šampionátu sme podali veľmi sympatický výkon. V každom stretnutí sme vydali zo seba maximum a do poslednej minúty bojovali za tím. Nášmu družstvu chýbali skúsenosti, pretože máme veľmi mladý káder. Práve toto zohrávalo významnú rolu, keď sa v rozhodujúcich momentoch takpovediac lámal chlieb.

Zodpovedá 12. miesto predvedeným výkonom?

- Na kontinentálny šampionát sme išli cieľavedome. Náš tajný sen bol prekvapiť celý svet a vyhrať jeden zápas v skupine a postúpiť medzi osem najlepších tímov Európy. Ešte pred ME sme sa dozvedeli, že naše súperky z Portugalska nepricestujú z dôvodu výskytu vírusu COVID-19 v ich tíme. Tým sa naša túžba po prvej osmičke priblížila ešte viac. Odohrali sme veľmi kvalitné zápasy proti Švédkam a rovnako aj proti Ruskám. V obidvoch dueloch rozhodovali dve desaťminútovky, ktoré sme z taktickej stránke nezvládli. Po základnej skupine sme sa stali realistkami a išli sme bojovať ďalej. Myslím si, že bolo aj na našich výkonoch vidno, že sa nevzdávame a bojujeme o postup na MS. Myslím si, že pri troche šťastia sme mohli skončiť aj o niečo lepšie. Verím však, že to šťastie na nás čaká budúci rok na svetovom šampionáte.

Mala ste byť jednou z hráčok, na ktoré sa tréner Michal Lukačín najviac spoliehal. Ako sa ste spokojná so svojím účinkovaním na šampionáte?

- S trénerom Lukačínom som veľa komunikovala pred aj počas ME. Vedela som, že sa na moje výkony spolieha a najmä, že mi na ihrisku verí, čo je pre mňa úplne najdôležitejšia vec. Ja som sa snažila odvďačiť za dôveru na ihrisku tým, že som vždy zo seba vydala maximum.

So 46 gólmi v 6 dueloch ste boli streleckou líderkou slovenského tímu a celkovo ste boli štvrtou najlepšou kanonierkou ME. Naplnili ste tým vlastné očakávania?

- Na šampionát som išla s veľkou radosťou. Bola som veľmi rada, že môžem byť znova s dievčatami ako pred dvoma rokmi. Tvoríme neuveriteľne super kolektív, čo je vidno aj na ihrisku. Od minulých majstrovstiev Európy hrám už dva roky najvyššiu ženskú ligu v Maďarsku. Ako sa hovorí, druhý rok v mladom veku u žien je vždy najťažší. Ja som nebola výnimkou, preto som išla na ME s veľkým rešpektom. Do toho sa mi prihodilo menšie zranenie koncom sezóny, z ktorého sa mi podarilo dostať vďaka Slovenskému zväzu hádzanej, ktorý mi cez technického riaditeľa Fernanda Guricha vybavil špičkového fyzioterapeuta Jorgeho Suaréza, za čo som im veľmi vďačná. Verím však, že aj cez to všetko som tímu pomohla najviac, ako som vedela. Vždy to môže byť lepšie a ja nikdy nie som so sebou spokojná, preto budem robiť všetko pre to, aby som na najbližšom šampionáte pomohla tímu ešte viac.

Nebyť zrušeného duelu s Portugalskom, mohli ste pomýšľať aj na umiestnenie v prvej trojke najlepších strelkýň šampionátu. Presadzovalo sa vám ťažšie ako pred dvoma rokmi na ME hráčok do 17 rokov, kde ste skórovali 57-krát?

- Všetky tímy na ME vrátane nášho pracovali na sebe, aby boli na týchto majstrovstvách ešte lepšie ako pred dvoma rokmi. Ja sa predovšetkým sústredím na moje úlohy, aby som čo najviac pomohla tímu, či už je to počtom gólov alebo trebárs asistenciou či ubránením súperovho útoku.

Zaujímavosťou je, že takisto ako v roku 2019 boli od vás strelecky úspešnejšie iba Rakúšanka Katarina Pandzová (68), Alicia Maria Gogirlová z Rumunska (53), medzi ktoré sa ešte vklinila Češka Cholevová (55). Toto budú kanonierky európskej ženskej hádzanej najbližšej budúcnosti?

- Na ME bolo veľké množstvo výborných hádzanárok. Myslím si, že všetky tri spomenuté dievčatá, ale takisto aj mnoho ďalších z tohto šampionátu budú v budúcnosti patriť k špičkovým hráčkam.

Čaká vás teraz oddych, alebo už sa hneď musíte zapojiť do prípravy v maďarskom klube z Mosonmagyaróváru?

- Riadim sa heslom, že na oddych budem mať čas, keď budem stará. Už v nedeľu po príchode zo Slovinska som sa pobalila a ešte večer odcestovala do Maďarska, kde som sa hneď v pondelok ráno pripojila k môjmu klubovému tímu.

 

Zdroj: slovakhandball.sk

 

Nasledujúci program

1. liga Staršie dorastenky - 11. kolo N
víkend 20. - 21.04.2024
FHT Košice - MHK Bytča
- nadstavba.
- skupina o 7. - 12. miesto.


1. liga Mladšie dorastenky - 11. kolo N

víkend 20. - 21.04.2024
FHT Košice - MHK Bytča
- nadstavba.
- skupina o 7. - 12. miesto.


MK ZA-TN - Staršie žiačky - 8. kolo
streda 03.04.2024 o 16:30 hod.
MHK Bytča - MHáK Martin
organizátor: ŠA TRENČÍN
- 3. skupina.
- dohrávka.
- hrá sa v ŠH v Bytči.


MK ZA-TN - Staršie žiačky - 11. kolo
nedeľa 14.04.2024 od 10:00 hod.
organizátor: MHK BYTČA
- 4. skupina.
- dohrávka.


MK ZA-TN - Mladšie žiačky - 10. kolo
nedeľa 14.04.2024 od 09:00 hod.
organizátor: MHáK MARTIN
- 3. skupina.

- dohrávka.


MK ZA-TN - Prípravka (4+1) - 7. kolo
sobota 20.04.2024 od 08:00 hod.
organizátor: ŠKHá DUBNICA NAD VÁHOM
- 1. skupina.
víkend 20. - 21.04.2024
organizátor: MŠK - HÁDZANÁ ČADCA
- 2. skupina.