Nachádzaš sa tu:
22 apr 2021, 13:43
Ostatná aktualizácia: 22 apr 2021, 13:43
Prečítané: 1883x
Vytlačiť
Odoslať e-mailom

Hádzanárky Slovenska nestačili na srbské súperky v II. fáze kvalifikácie o postup na majstrovstvá sveta 2021 v Španielsku. Hráčkam z Balkánu podľahli v oboch stretnutiach dvojzápasu play-off sedemgólovým rozdielom. Duely mali podobný priebeh. V sobotu v Šali i v stredu v Belehrade dokázali zverenky trénera Pavla Streichera plniť zámery a byť rovnocenným súperom predovšetkým v úvodnej tridsaťminútovke. Pomohli im k tomu aj zákroky brankárky Viktórie Oguntoye.

„Na jednej strane nemôžeme byť spokojní, ale na druhej strane musíme akceptovať situáciu, v ktorej sme sa ocitli, a to je strata štyroch kľúčových hráčok počas prípravy, čím sa nám rozpadol celý koncept z I. fázy kvalifikácie v Luxembursku. Srbky potvrdili úlohu favorita, boli jednoznačne lepším družstvom. Napriek tomu sme im v obidvoch zápasoch dokázali vzdorovať približne 35 minút, ale potom sa naplno prejavila ich kvalita. Naše prehry sú zaslúžené," zhodnotil dvojzápas kormidelník SR.

Po domácej prehre 19:26 cestovali Slovenky do srbskej metropoly s ambíciou podať lepší výkon a dosiahnuť aj priaznivejší výsledok. Tento zámer sa im rozplynul po zmene strán a výsledkom bol opäť sedemgólový rozdiel - tentoraz 25:32. „Ani úvod druhého dejstva nebol zlý. Potom však prišla fáza, keď sme zakončovali z nepripravených akcií a strácali lopty v útoku. Dostali sme v krátkom čase päť gólov z kontier," uviedol Streicher k úseku, keď z 15:16 bolo v priebehu 5 minút zrazu 15:22.

Slovenky najvyššie prehrávali 16:27, ale dvojcifernú prehru nepripustili, hoci dal tréner šancu aj hráčkam z lavičky. Ešte len 17-ročná Monika Pénzes sa prezentovala na poste ľavého krídla dokonca troma gólmi.
„Teší ma, že to dievčatá nevzdali a dohrali odvetný duel so cťou. Veľa mladých hráčok dostalo príležitosť zbierať medzinárodné skúsenosti, z ktorých budú môcť čerpať v ďalšom období. K pozitívam jednoznačne patrí hra v obrane v prvom polčase. Tie veci, ktorými nás súperky prekvapili v sobotu, sme dokázali pokryť. Pripravovali sme sa na to a fungovalo nám to veľmi dobre. Až v druhom polčase sa prejavila ich fyzická prevaha," skonštatoval tréner slovenských hádzanárok, ktorý si uvedomuje, že len v plnej sile budeme konkurencieschopnejší v boji o vrcholné podujatia.

Jeho zverenky sa na góly viac nadreli ako ich súperky. Evidentná bola absencia dvoch skúsených a kvalitných spojok - kapitánky Moniky Rajnohovej i kanonierky Simony Szarkovej. Chýbali však aj Katarína Pócsíková, Kristína Pastorková, ale aj Nikoleta Trúnková a Mária Holešová (keď opäť získa zápasovú prax).

„Momentálne nemáme za absentujúce opory adekvátnu náhradu. Myslím si, že v prvom rade potrebujeme mať všetky hráčky z užšieho kádra zdravé, lebo ich nemáme až tak veľa, čo majú kvalitu na medzinárodnú úroveň. Mladé talentované dievčatá z kádra potrebujú čas a naberať skúsenosti. V ceste, na ktorú sme sa vydali, budeme pokračovať, ale musíme sa zamyslieť, s akou stratégiou budeme ďalej pracovať," dodal Streicher.

V oboch barážových dueloch bola so šiestimi gólmi najlepšou strelkyňou slovenského výberu Barbora Lancz. „Oba zápasy sme začali veľmi dobre. Nezvládli sme však úvody druhý polčasov, čo boli zlomové momenty, keď prišli chyby, únava, z čoho sme sa už nevedeli dostať. Určite sme sklamané z výsledku, ale veríme, že nás to posunie ďalej a v budúcnosti to bude v našom podaní lepšie," uviedla na brífingu po návrate 18-ročná Lancz a k svojmu výkonu dodala: „Snažila som sa pomôcť tímu, ako som najviac vedela. Cítila som veľkú dôveru trénera, čo mi veľmi pomohlo a som rada, že som mohla prispieť gólmi z hry i sedmičiek či asistenciami."

V bránke dostala v priebehu kvalifikačných stretnutí popri Viktórii Oguntoye priestor aj Adriana Medveďová. „Myslím si, že zápasy boli veľmi podobné. V oboch sme mali veľmi dobrý prvý polčas a držali sme so Srbkami krok. Darilo sa nám v bránke i obrane a v útoku nám to padalo. Po zmene strán sme mali opäť hluchú chvíľu, keď sme strácali lopty v útoku a Srbky to trestali rýchlymi protiútokmi. Takéto góly mrzia, v podstate nás to pochovalo a už sme sa nedokázali vrátiť do zápasu," poznamenala Medveďová.


Zdroj: slovakhandball.sk

 

Nasledujúci program

1. liga Staršie dorastenky - 12. kolo N
sobbota 27.04.2024 o 12:00 hod.
MHK Bytča - HK AS Trenčín
- nadstavba.
- skupina o 7. - 12. miesto.


1. liga Mladšie dorastenky - 12. kolo N

sobota 27.04.2024 o 10:00 hod.
MHK Bytča - HK AS Trenčín
- nadstavba.
- skupina o 7. - 12. miesto.


MK ZA-TN - Staršie žiačky - 13. kolo
sobota 20.04.2024 od 09:00 hod.
organizátor: HK SLÁVIA PARTIZÁNSKE
- 4. skupina.


MK ZA-TN - Mladšie žiačky - 13. kolo
sobota 27.04.2024 od 09:00 hod.
organizátor: ŠA TRENČÍN "A"
- 4. skupina
.


MK ZA-TN - Prípravka (4+1) - 7. kolo
nedeľa 21.04.2024 od 08:30 hod.
organizátor: MŠK - HÁDZANÁ ČADCA
- 1. skupina.