Nachádzaš sa tu:
05 okt 2020, 10:57
Ostatná aktualizácia: 05 okt 2020, 10:57
Prečítané: 1850x
Vytlačiť
Odoslať e-mailom

Dlhé bolo čakanie hádzanárok Slovenska na zápasovú previerku. V tomto roku prišli vinou pandémie koronavírusu nielen o štyri kvalifikačné duely v boji o ME 2020, ale aj o ďalšie prípravné. Na týždňovom sústredení v Púchove mali naplánované tri zápasové konfrontácie, ale opäť zasiahol do programu COVID-19. Ten im znovu zmaril derby s reprezentantkami Česka v Zubří, keď v tábore súpera sa objavili pozitívne prípady. Potom prišla hrozba zákazu hromadných podujatí na Slovensku od 1. októbra, a tak kompetentní operatívne preložili dva medzištátne súboje s Rakúšankami do športového centra BSFZ Südstadt neďaleko Viedne. Zverenky trénera Pavla Streichera najskôr podľahli súperkám 28:31 (14:18) a v odvete siahali na víťazstvo, ale napokon remizovali 30:30 (14:17).

„Prvý duel sa nám veľmi nevydaril, na dievčatách bolo vidieť, že sme odohrali stretnutie po dlhšej dobe. Mnoho vecí nám nefungovalo tak, ako by malo. Od obrany počnúc, cez spoluprácu v nej. Najmä v prvom polčase sme inkasovali veľa gólov z protiútokov, najmä z druhej vlny, nedôslednosťou pri bránení. Po zmene strán sa to zlepšilo, ale na viac ako dva góly sme sa nepriblížili," povedal pre slovakhandall.sk Streicher, ktorý bol po odvete evidentne spokojnejší: „Bol to celkom iný zápas. Začali sme s vysunutou obranou 1 - 5 a najmä v úvodnej štvrťhodine sme ňou robili veľké problémy domácim. Išli sme do vedenia 7:2, ale postupne sa skóre vyrovnalo a Rakúšanky do prestávky ešte aj získali trojgólový náskok. Ten sme sťahovali a v záverečnej fáze sa nám podarilo ísť do dvojgólového vedenia. Napokon bola z toho z nášho pohľadu nešťastná remíza."

Jeho družstvo už zápasovú previerku potrebovalo ako soľ. „Sme radi, že sme vzhľadom k súčasnej situácii vo svete mohli odohrať aspoň tieto dve stretnutia. Boli pre nás veľmi užitočné a získali sme množstvo poznatkov s výhľadom na decembrovú kvalifikáciu MS," zdôraznil Streicher, ktorý vyzdvihol aj ďalší dôležitý fakt: „V súčasnej situácii poznačenej koronavírusom sme ukázali, že pri rešpektovaní všetkých doporučení a disciplíne hráčok i členov realizačného tímu je možné bez problémov uskutočniť aj takéto akcie. Môže to byť zároveň inšpirácia aj pre ostatných."

Hoci sa v súvislosti s týmto zrazom slovenských hádzanárok udiali aj početné zmeny v kádri (z rôznych príčin chýbali hráčky Rebičová, Habánková, Königová, Pócsíková, Trúnková, Bajčiová, Patrnčiaková, Holešová,…) a aj program bol pozmenený, kormidelník SR bol rád, že po dlhšom čase mohol týždeň pracovať so svojimi zverenkami. „Môžeme byť spokojní. Odtrénovali sme to, čo sme chceli. Musíme ešte popracovať na detailoch. Teší ma, že obranu 1 - 5, ktorej sme sa venovali, môžeme použiť v zápasových podmienkach ako moment prekvapenia. Je to základ, na ktorom môžeme stavať. Nezostáva nám nič iné, len dúfať, že ligové súťaže budú pokračovať a dievčatá zostanú zdravé a budú k dispozícii aj v závere roka."

Streicher v hodnotení spomenul aj nedostatok zápasovej praxe, evidentný predovšetkým u hráčok z MOL ligy: „Chýbala im vyhratosť, kým napríklad u dievčat z Mosonmagyaróváru, ktoré boli všetky tri ťahúňkami, boli vidieť, že už stihli odohrať veľa stretnutí."

Vo veľmi dobrej streleckej forme sa prezentovala už na klubovej úrovni v spomenutom maďarskom tíme Simona Szarková, ktorá v piatok a v sobotu dosiahla spolu 16 slovenských gólov (7+9), všetky z hry. „Ona to v reprezentačnom drese potvrdila. Bola našou najúdernejšou spojkou, hrala s chuťou. Rakúšanky ju po 15 minútach začali osobne brániť až do konca duelu," poznamenal Streicher.

Slovenky sa najbližšie zídu v závere novembra a reprezentačnú akciu potiahnu až do skončenia trunaja 1. skupiny I. fázy kvalifikácie MS 2021, na ktorom budú v Luxemburgu čeliť v termíne 4. - 6. decembra Ukrajinkám, Izraelčankám a domácim Luxemburčankám.


Zdroj: slovakhandball.sk

 

Nasledujúci program

1. liga Staršie dorastenky - 12. kolo N
sobota 27.04.2024 o 12:00 hod.
MHK Bytča - HK AS Trenčín
- nadstavba.
- skupina o 7. - 12. miesto.


1. liga Mladšie dorastenky - 12. kolo N

sobota 27.04.2024 o 10:00 hod.
MHK Bytča - HK AS Trenčín
- nadstavba.
- skupina o 7. - 12. miesto.


MK ZA-TN - Staršie žiačky - 14. kolo
víkend 04. - 05.05.2024
organizátor: ŠA TRENČÍN
- 2. skupina.


MK ZA-TN - Mladšie žiačky - 13. kolo
sobota 27.04.2024 od 09:00 hod.
organizátor: ŠA TRENČÍN "A"
- 4. skupina
.


MK ZA-TN - Prípravka (4+1) - 7. kolo
nedeľa 21.04.2024 od 08:30 hod.
organizátor: MŠK - HÁDZANÁ ČADCA
- 1. skupina.