Nachádzaš sa tu:
02 okt 2020, 07:24
Ostatná aktualizácia: 02 okt 2020, 14:15
Prečítané: 1885x
Vytlačiť
Odoslať e-mailom

Opatreniam v súvislosti s pandémiou koronavírusu sa musia prispôsobiť aj slovenské reprezentačné tímy hádzanárok. Aj vďaka tomu zatiaľ úspešne čelia nástrahám vírusu COVID-19. Národný tím žien Slovenska sa tento týždeň pripravuje na sústredení v Púchove.

„Snažili sme sa výcvikový tábor naplánovať ako za normálnych okolností, ale zároveň sme robili všetko podľa aktuálnych nariadení, pokynov a usmernení. Všetky hráčky prišli na zraz už otestované, teda s výsledkom testu nie starším ako 72 hodín. Nevedeli sme zaistiť skupinové testovanie, tak si to každý riešil individuálne s tým, že náklady mu Slovenský zväz hádzanej preplatí. Takto museli niektoré hráčky čakať na verdikt do poslednej chvíle, aby mohli odcestovať na sústredenie. Napríklad Michalovčanky preto prišli o deň neskôr. Takže sme káder postupne ´zliepali´," uviedla pre slovakhandball.sk manažérka ženských hádzanárskych reprezentácii SR Martina Halásová.

Aj na mieste sústredenia sa Slovenky pohybovali v tzv. bubline, aby sa eliminovalo riziko nakazenia. „Na hoteli sú ako izolovaná skupina, to platí aj o stravovaní. Dá sa povedať, že akoby mali kľúče od haly, takže počas ich prítomnosti sa v nej nevyskytovala nijaká iná skupina. Musíme poďakovať ľuďom z hotela i športovej haly, ktorí nám vyšli v ústrety. Išlo to aj vďaka tomu, že momentálne nie je pretlak akcií či športových podujatí."

Slovenky mali v stredu odohrať v Zubří medzištátny prípravný zápas proti Češkám. Už bolo všetko pripravené, ale napokon zo stretnutia zišlo pre pozitívny nález v českej reprezentácii. Našťastie, zistilo sa to dostatočne včas a predišlo sa možným väčším problémom. „Najskôr sme museli vyriešiť prechod cez hranice, aby sme po návrate nemuseli ísť do karantény. Komunikovali sme s ľudmi zo sekcie ministerstva školstva. Potrebovali sme vybaviť výnimku. Boli ústretoví, zareagovali promptne a v pondelok sme ju mali oficiálne aj na papieri. Napokon nám bola nanič. Chceli sme chrániť oba tímy, preto sme sa dohodli, že pred zápasom sa ich členovia podrobia testom na koronavírus. V družstve ČR sa objavili pozitívne prípady, a preto sme do Zubří nevycestovali a zápas sa zrušil," vysvetlila Halásová.

Od 1. októbra mal vstúpiť do platnosti zákaz konania hromadných podujatí. Napokon však prišlo k úprave podmienok. V tejto súvislosti aj pracovníci SZH museli operatívne riešiť vzniknutú situáciu. „Už to vyzeralo, že budeme musieť zrušiť všetky akcie a nebudú žiadne športové podujatia. Kadetskú akciu sme v pondelok aj zrušili. Ženy sa mali v piatok a v sobotu stretnúť v Púchove s Rakúšankami. Rýchlo prebehla komunikácia s Rakúskym zväzom hádzanej. Ponúkli nám, aby sa stretnutia uskutočnili v ich športovom centre vo Viedni. Keďže napokon neplatí úplný zákaz hromadných podujatí, kadetky pokračujú a ženy vycestujú do Rakúska, pričom ich v piatok otestujú priamo v hoteli," poznamenala Martina Halásová, podľa ktorej v reprezentačných tímoch nenechávajú vzhľadom na epidemiologickú situáciu nič na ľahkú váhu. „Snažíme sa plniť všetko ohľadom hygieny, dezinfekcie či rúšok v hale alebo hoteli. Všetky utorkové testy boli negatívne, dievčatá sú izolované. Testy boli v pláne aj po zápase s Českom, ale napokon sme ich vo štvrtok nedali testovať. Podrobia sa testom o deň neskôr. Niektoré budú možno potrebovať ešte test aj pred cestou do svojich zahraničných klubov, spomeniem Eriku Rajnohovú, ktorá pôjde do Španielska cez Belgicko. Ak to budú vyžadovať aj ďalšie kluby, dáme ich ešte otestovať."

Halásová vyzdvihla aj prístup reprezentantiek a členov realizačného tímu. „Nikto nejde na testovanie s nadšením, ale, žiaľ, koronavírus je súčasťou dnešnej doby a musíme sa s tým vyrovnať. Každý je disciplinovaný, berú to ako normálnu vec, ktorá musí byť. Ak sa napríklad niekto pozabudne s rúškom, tak sa to hneď koriguje upozornením."

Zápas s Českom v Zubří sa mal hrať na žiadosť slovenskej strany bez prítomnosti divákov. Tí budú chýbať aj v piatok a sobotu pri konfrontácii s Rakúskom. „Česi to neprijali s nadšením, lebo už mali všetko pripravené vrátane prenosu. Oni sú tiež už od marca bez zápasov, nám už druhýkrát nevyšla snaha o vzájomnú konfrontáciu. Ani Púchove nemali byť na stretnutiach s Rakúšankami v hľadisku diváci, jednak pre opatrenia a zároveň ide aj o prípravu na kvalifikáciu, tak sme chceli hrať za zatvorenými dverami. Fanúšikovia hádzanej sú takpovediac hladní po zápasoch, takže určite by nejakí prišli. Rovnako to zostalo aj teraz, keď sa bude hrať v piatok večer a v sobotu popoludní v Rakúsku. Pôjde však o neoficiálne a tréningové duely, ktoré sa možno ani nebudú hrať klasicky na 2 x 30 minút," dodala bývalá reprezentantka M. Halásová.


Zdroj: slovakhandball.sk

 

Nasledujúci program

1. liga Staršie dorastenky - 12. kolo N
sobota 27.04.2024 o 12:00 hod.
MHK Bytča - HK AS Trenčín
- nadstavba.
- skupina o 7. - 12. miesto.


1. liga Mladšie dorastenky - 12. kolo N

sobota 27.04.2024 o 10:00 hod.
MHK Bytča - HK AS Trenčín
- nadstavba.
- skupina o 7. - 12. miesto.


MK ZA-TN - Staršie žiačky - 14. kolo
nedeľa 05.05.2024 od 09:30 hod.
organizátor: ŠA TRENČÍN
- 2. skupina.


MK ZA-TN - Mladšie žiačky - 13. kolo
sobota 27.04.2024 od 09:00 hod.
organizátor: ŠA TRENČÍN "A"
- 4. skupina
.


MK ZA-TN - Prípravka (4+1) - 8. kolo
víkend 04. - 05.05.2024
organizátor: BÁNOVCE NAD BEBRAVOU
- 1. skupina.
víkend 04. - 05.05.2024
organizátor: MŠK - HÁDZANÁ ČADCA
- 2. skupina.