Nachádzaš sa tu:
23 júl 2016, 18:01
Ostatná aktualizácia: 23 júl 2016, 18:01
Prečítané: 1879x
Vytlačiť
Odoslať e-mailom

Slovenské kadetky sa po troch výhrach na domácich MS v hádzanej žien do 18 rokov v Bratislave zaradili medzi družstvá s istým postupom medzi oseminálovú šestnástku. Postupne si poradili s Argentínou, Uzbekistanom a v piatok aj tesne po dramatickom zápase so Slovinskom.

"Myslím, že sme sa zatiaľ dobre naladili a dúfam, že nám to vydrží. Ak to zvládneme a budeme hrať tak, aby to ľudí bavilo, tak si môžeme povedať, že to vyšlo," hovorí v rozhovore tréner kadetskej reprezentácie Slovenska Ján Beňadik.

Tri výhry na úvod domácich MS je zrejme veľmi príjemný scenár?

„Išli sme do toho s babami od zápasu k zápasu. Sám pre seba a s kolegami v realizačnom tíme sme si hovorili, že by bolo ideálne ísť do zápasu so Slovinskom po dvoch výhrach a aj sa nám to podarilo. Myslím, že sme sa dobre na ten zápas naladili a podarilo sa nám ho úspešne zvládnuť. Mám z toho naozaj radosť.“

Proti Slovinsku to bol určite váš najťažší zápas doterajšieho priebehu MS. Bol to zápas, ktorý družstvu pomôže do ďalších bojov?

„Nám veľmi pomohol aj zápas s Uzbekistanom v ktorom sme boli schopní odohrať solídnych šesťdesiat minút. Každý zápas je dôležitý v rámci vývoja šampionátu. Sú to mladé dievčatá a zo zápasu na zápas sú niekde inde a takáto skúsenosť je vždy veľmi dôležitá. Pre nás bolo určite veľmi dôležité, že sme dokázali zvládnuť a vyhrať úvodný zápas s Argentínou, rovnako potom súboj s Uzbekistanom, ktorý sme presvedčivo odohrali celý. So Slovinkami nám úvod nevyšiel, ale myslím, že sme potom zvyšok zápasu hrali výborne. To, že sme na záver čosi zahodili, to k tomu proste patrí. Do šancí sme sa dostávali, naozaj to nebolo zlé. Z našej strany teda spokojnosť."

Taktika výberu skupiny D v ktorej je menej európskych družstiev sa teda zrejme podarila? Dá sa to tak povedať?

„Egypt vyhral s Argentínou o dva góly, ťahal sa ten zápas do konca a vyhral aj so Slovinskom. Slovinky sú šieste družstvo z Európy. Neviem kto by predpokladal, že sa to bude takto vyvíjať. Ja som sa pri výbere skupiny snažil byť opatrný. Rozhodovali sme sa na základe informácii, ktoré sme vtedy mali a teraz sa dá povedať, že nám to vyšlo. Nikto by však pred turnajom nepovedal, že môžeme hrať v pondelok s Egyptom o druhé miesto v skupine. Čaká nás ešte súboj s Dánskom, aj do toho pôjdeme naplno."

Zdá sa, že sa vám podarila aj psychologická taktika. Pred turnajom ste prízvukovali, že netreba hovoriť o nijakých umiestneniach, snažili ste sa nevytvárať tlak na družstvo. Zdá sa, že sa darí aj toto?

„Ešte sa nedá povedať, že to celkom vyšlo. Po turnaji bude priestor to vyhodnotiť. Je však veľa príkladov, ako ten tlak domáceho prostredia nezvládli dospelé kolektívy na domácich majstrovstvách. Preto sme boli opatrnejší. Myslím, že sme sa zatiaľ dobre naladili a dúfam, že nám to vydrží. Ak to zvládneme a budeme hrať tak, aby to ľudí bavilo, tak si môžeme povedať, že to vyšlo."

Diváci na zápasy chodia. Je to pre dievčatá rozdiel, dá sa na búrlivú atmosféru pripraviť?

„Vstup do turnaja bol nervózny, ale myslím si, že diváci nám veľmi pomáhajú. Darí sa nám, ľudia nám fandia, je to obrovské povzbudenie. Dúfam, že prídu aj na ďalšie zápasy."

Aký je systém nasadenia do osemfinále? Kto prichádza v úvahu ako súper pre naše dievčatá?

„V osemfinále sa naša D skupina spája s C skupinou a hrá sa to klasicky systémom prvý so štvrtým a druhý s tretím. O našom súperovi sa bude zrejme rozhodovať v zápase Francúzska s Rumunskom. Každopádne už pred posledným súbojom v skupine s Egyptom budeme vedieť, ako na tom približne sme a aký je vývoj v skupine C. Myslím si však, že vždy by cesta z lepšieho umiestnenia mala viesť na slabšieho súpera. Vyberať si však zo štyroch družstiev v C skupine veľmi nejde. Budem veľmi rád ak sa vyhneme Južnej Kórey, ktorá v piatok odohrala úžasným spôsobom polčas súboja s Francúzskom. Hovoril mi aj Dušan Poloz, že to bola úžasná hádzaná. Im by sme sa teda chceli vyhnúť. Ak však chceme pomýšľať na postup do najlepšej osmičky, budeme musieť zahrať ešte lepšie ako sme to ukázali doteraz."

Posledné prípravné zápasy tomu družstvu nie celkom vychádzali, počas MS sa však výsledkovo darí. Čím to je?

„Jasne, že ak sa vám darí, veziete sa na tej vlne, ktorú sme si vytvorili, ale myslím si, že to družstvo reálne má na to, aby podávalo takéto výkony. Otázka času a skúseností je kam sa to bude posúvať, ale teraz je to v štádiu, keď s týmto družstvom treba naozaj začať vážne pracovať. Do budúcna by to mohla byť silná generácia pre našu ženskú hádzanú."

 

Zdroj: slovakhandball.sk

 

Nasledujúci program

1. liga Staršie dorastenky - 14. kolo N
sobota 11.05.2024 o 14:00 hod.
MHK Bytča - ŠŠK SLŠ Prešov
- nadstavba.
- skupina o 7. - 12. miesto.


1. liga Staršie dorastenky - 11. kolo N
nedeľa 12.05.2024 o 14:45 hod.
FHT Košice - MHK Bytča
- nadstavba.
- skupina o 7. - 12. miesto.
- dohrávka.


1. liga Mladšie dorastenky - 14. kolo N
sobota 11.05.2024 o 12:00 hod.
MHK Bytča - ŠŠK SLŠ Prešov
- nadstavba.
- skupina o 7. - 12. miesto.


1. liga Mladšie dorastenky - 11. kolo N
nedeľa 12.05.2024 o 13:00 hod.
FHT Košice - MHK Bytča
- nadstavba.
- skupina o 7. - 12. miesto.
- dohrávka.


MK ZA-TN - Staršie žiačky - MSR
sobota 18.05.2024 od 09:00 hod.
organizátor: MHK BYTČA
- 1. semifinálový turnaj.


MK ZA-TN - Mladšie žiačky - 14. kolo
nedeľa 12.05.2024 od 09:00 hod.
organizátor: MŠK - HÁDZANÁ ČADCA
- 1. skupina
.


MK ZA-TN - Prípravka (4+1)
sezóna 2023/2024 sa skončila.