Nachádzaš sa tu:
28 júl 2016, 11:35
Ostatná aktualizácia: 28 júl 2016, 11:41
Prečítané: 1464x
Vytlačiť
Odoslať e-mailom

Počas niektorých zápasov majstrovstiev sveta 2016 môžete za zapisovateľským stolíkom IHF vidieť aj Pera Bertelsena, ktorý je zodpovedný vedúci IHF komisie za organizáciu a súťaže (COC). Bertelsen je taktiež prezidentom Dánskej hádzanárskej federácie ako aj členom exekutívy Európskej hádzanárskej federácie (EHF). Per Bertelsen objavil  vášeň k hádzanej už v mladosti a vo veku 15 rokov sa rozhodol stať rozhodcom. Potom ako ukončil v roku 1998 rozhodcovskú kariéru pokračoval tento dnes 58-ročný Dán vo svojej záľube v hádzanej a bol v organizačných tímoch niekoľkých veľkých hádzanárskych podujatí. V roku 2007, bol vďaka jeho oddanosti vymenovaný do funkcie viceprezidenta dánskeho hádzanárskeho zväzu a od roku 2011 až dodnes je jeho prezidentom. Pred zápasom Japonsko – Čína sme sa spýtali pána Pera Bertelsena na organizáciu veľkých hádzanárskych podujatí, ako aj na iné zaujímavé témy. 

Ste zatiaľ spokojný s organizáciou majstrovstiev sveta kadetiek na Slovensku?
Áno, samozrejme. Mali sme veľmi dobrú komunikáciu so Slovenským zväzom hádzanej. Všetko funguje a všetko funguje dobre. Nie len dobre, ale veľmi dobre. 

Ktoré sú najdôležitejšie veci, garancie úspechu, pri organizovaní takéhoto hádzanárskeho podujatia?

Pravdepodobne komfort a spokojnosť všetkých zúčastnených. Musím povedať, že som sa rozprával s veľa tímami a všetky boli veľmi spokojné s hotelmi a stravou. Majú dostatok jedla a jedlo menia každý deň, takže hráčky dostávajú aj novú stravu. Taktiež pre nás z IHF, rozhodcov a delegátov je to veľmi dobré, hotely sú excelentné. 

Môžete predstaviť čísla v pozadí turnaja - koľko ľudí z technického tímu je v Bratislave, koľko tu je rozhodcov?
Máme tu 16 rozhodcovských dvojíc a 12 delegátov, 2 ľudí z kancelárie, 2 technických expertov. Potom tu máme niekoľko fotografov a ľudí zodpovedných za video. 

Podľa Vášho názoru, aká bude hádzaná v Európe a vo svete o 10 až 20 rokov?
Hádzaná je globálne stále veľmi malý šport. V našom športe nie je veľa peňazí a preto je to veľmi ťažké. Naozaj dúfam že do nášho športu príde viac peňazí, aby sa mohol viac rozvíjať. Viem že existujú niektoré top kluby, v ktorých je dobrá finančná situácia, ale viem, že napríklad v mojej krajine majú niektoré kluby problémy s ekonomikou. A preto si myslím, že s dobrou ekonomikou sa vieme posunúť ďalej.

Čo sa týka svetových a európskych hádzanárskych majstrovstiev, kde sú až hranice? Uvidíme hádzanú v obrovských futbalových arénach ako tomu bolo napríklad počas majstrovstiev sveta vo volejbale v Poľsku?
Záleží na tom o ktorej kategórii sa rozprávame. Musím povedať, že ak hovoríme o mužskom svetovom šampionáte, tak budeme hrať aj na futbalovom štadióne vo Francúzsku v Lille v januári 2017. V minulosti sa už odohrali aj hádzanárske zápasy na futbalovom štadióne v Kodani. Záleží však od rôznych faktorov ako napríklad počasie, pretože majstrovstvá sveta mužov sa hrajú v januári. 

Bolo zatiaľ pre Vás počas prebiehajúceho svetového šampionátu kadetiek nejaké prekvapenie?
Nie, myslím, že zatiaľ to bol zvyčajný turnaj v tejto vekovej kategórii. Je tam veľká medzera medzi top tímami a tými ďalšími. Ale prekvapenie tam pre mňa nebolo. 

Ako bývalý rozhodca, ste zatiaľ spokojný s výkonmi rozhodcov na svetovom šampionáte?
Áno, samozrejme. 

Ako sa Vám zatiaľ pozdáva krajina, mesto Bratislava a ľudia?
Každý pracuje veľmi tvrdo, Slováci sú milí ľudia, vždy s úsmevom na tvári. Takže zatiaľ je to tu pre nás veľmi príjemné. 

Dánsko je s 5 miliónmi obyvateľov podobne veľká krajina ako Slovensko. Ako prezident Dánskej hádzanárskej federácie, čím si vysvetľujete úspech hádzanej vo Vašej krajine?
V Dánsku máme momentálne 112 000 hráčov hádzanej. Myslím, že to je trocha viac ako Slovensko, aj keď počet obyvateľov je veľmi podobný, ako ste už spomínali. Máme halu na každom rohu a naše deti tam môžu chodiť každý deň. Pracujeme naozaj tvrdo, aby sme dostali hádzanú aj do škôl. Problémom však je, že každý učiteľ môže dať deťom do ruky futbalovú loptu a nechať ich hrať. V hádzanej je však toľko pravidiel, je to ťažká hra na pochopenie a preto musíme pracovať aj s učiteľmi, aby poznali pravidlá a mohli tak pracovať s deťmi. A toto je väčší problém ako vo futbale alebo volejbale. 

 

Zdroj: slovakhandball.sk

 

Nasledujúci program

1. liga Staršie dorastenky - 14. kolo N
sobota 11.05.2024 o 14:00 hod.
MHK Bytča - ŠŠK SLŠ Prešov
- nadstavba.
- skupina o 7. - 12. miesto.


1. liga Staršie dorastenky - 11. kolo N
nedeľa 12.05.2024 o 14:45 hod.
FHT Košice - MHK Bytča
- nadstavba.
- skupina o 7. - 12. miesto.
- dohrávka.


1. liga Mladšie dorastenky - 14. kolo N
sobota 11.05.2024 o 12:00 hod.
MHK Bytča - ŠŠK SLŠ Prešov
- nadstavba.
- skupina o 7. - 12. miesto.


1. liga Mladšie dorastenky - 11. kolo N
nedeľa 12.05.2024 o 13:00 hod.
FHT Košice - MHK Bytča
- nadstavba.
- skupina o 7. - 12. miesto.
- dohrávka.


MK ZA-TN - Staršie žiačky - MSR
sobota 18.05.2024 od 09:00 hod.
organizátor: MHK BYTČA
- 1. semifinálový turnaj.


MK ZA-TN - Mladšie žiačky - 14. kolo
nedeľa 12.05.2024 od 09:00 hod.
organizátor: MŠK - HÁDZANÁ ČADCA
- 1. skupina
.


MK ZA-TN - Prípravka (4+1)
sezóna 2023/2024 sa skončila.